Menü

Milyen melegburkolatot válasszunk?

Mit válasszunk? Laminált padló, parketta esetleg vinyl padló?

Ha építkezéskor vagy lakásfelújításkor a burkolat kiválasztásához érünk, az első felmerülő kérdés: hideg vagy meleg burkolatot szeretnénk?!

Ebben a cikkünkben a melegburkolatok kérdését szeretnénk körbejárni és segítséget adni, hiszen hosszútávú döntésről van szó, vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat is.

A legismertebb és legelterjedtebb a laminált padló, melynek anyaga 90%-ban környezetbarát faőrlemény. Erre kasírozzák fel a különböző színű és mintájú dekorréteget, majd erre kerül egy műgyanta bevonat, mely a padló felületének védelmét szolgálja. Ennek a fedőrétegnek a vastagsága határozza meg a kopásállóságot. Egy laminált padló vastagsága 6-12 mm között lehet. A 6 mm-es változatot nem igazán ajánlják a szakemberek, mivel ehhez tükörsima aljzatra lenne szükség, ami viszont – legyünk őszinték – szinte lehetetlen. Egy 8 mm-es padló viszont már jól reagál az egyenetlenségekre, hiszen  ha pl. egy 100 kg-os ember rálép a padlónak arra a részére, ami esetleg nem simul szorosan a betonhoz, hanem a „levegőben lóg”, akkor egy vastagabb padlónak a csapjai is vastagabbak, így azok meg tudják tartani a terhelést, nem kell attól tartanunk, hogy a csapok letörnek, majd pedig később a lapok elmozdulnak a helyükről. Beszélnünk kell a laminált padlók kopásállóságáról is, hiszen nem mindegy, hogy 1-2 év használat után milyen állapotban lesznek a helyiségeink. Valószínűleg mindannyian találkoztunk már viszonylag rövid használat után „lelakott” burkolatokkal, ami olyan, mintha egy görkorcsolyapályát üzemeltettünk volna a nappalinkban. De biztosan tudunk arra is példát, amikor sok-sok év után is szinte az eredeti minőségében gyönyörködhettünk egy burkolatban. Hogy ez így legyen, válasszuk a kopásállósági kategóriák közül az igényeinknek leginkább megfelelőt. A laminált padló azért lett közönségkedvenc, mert nagyon hasonlít a valódi fából készült parkettához, ugyanakkor az ára lényegesen kedvezőbb. Emellett sokkal kevésbé sérülékeny, nem igényel karbantartást, padlófűtés esetén is használható, hatalmas minta- és színválasztékban kapható, helyes lerakás és használat mellett hosszú élettartamú és végül, de nem utolsósorban: környezetbarát. Amire figyelni kell, hogy felmosáskor nehogy nagyon eláztassuk, mivel ezt nem szereti. Ha Ön is a laminált padlót kedvelők táborába tartozik, döntéskor ne csak a termék árát figyelje, hiszen biztosan nem szeretné fél év múlva elölről kezdeni a felújítást vagy éveken át a felpúposodott, összekarcolódott padlót nézni. Célszerű ilyenkor mérlegelni, hogy ha figyelembe vesszük az ár-érték arányokat, mikor is járunk valóban jobban?!

 

 Egy igazi klasszikus a melegburkolatok között: a parketta. Az eleganciát és az otthonosságot képviseli, de modern, minimalista otthonokba is tökéletes választás. A mai, 100%-ban természetes alapanyagokból készülő parketták nem sok mindenben hasonlítanak elődeikhez, hiszen ma már környezetbarát technológiával készülnek és a ragasztáshoz sincs szükség egészségkárosító anyagokra. Fektetésük is máshogyan történik, így ma már nem tudnak elmozdulni a parketták, ill. nem érzékenyek a levegő páratartalmának a változására sem. A felhasznált fa anyagától nem függ a parketta kopásállósága, mivel a lakkréteg képez a kopásnak ellenálló felületet. Figyelnünk kell azonban a lakkréteg elkopására és mielőtt ez megtörténne, gondoskodnunk kell a parkettánk felújításáról. Átlagos használat esetén azonban évtizedekig élvezhetjük környezetünkben.

 

Az elmúlt évek sikerterméke a vinyl padló. Elképzelhető, hogy sokaknak a név hallatán a régi linóleum jut eszébe, azonban itt már valami egész másról van szó. A jelenlegi vinyl padlók már megtévesztésig hasonlítanak a természetes anyagokhoz. Lehetnek kő- vagy fautánzatúak, sokféle mintával, színben és stílusban. Ha nehezen tud dönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszon a lakása helyiségeibe, viszont egységes megoldást szeretne, akkor Önnek a vinyl padló a megoldás. Bármilyen helyiségben használhatjuk, hiszen 100%-ban vízálló termékről van szó, illetve padlófűtés esetén is kiváló választás. Előnyös tulajdonságai még, hogy nagyon kellemes rajta járni, izületkímélő, kiváló a lépéshang csillapítása, valamint a karc- és kopásállósága, tartós, járáskor melegebb érzetet ad, mint a laminált padló és nem recseg-ropog, mint a parketta, Lerakáskor fontos a tökéletes aljzat, ami az optikai megjelenést nagyban befolyásolja. Mindössze egy éles késre van szükség a méretre vágáshoz, nincs por és csak minimális hulladék keletkezik. Nehezen éghető, könnyű tisztán tartani, ezért kórházakban, üzletekben is szívesen alkalmazzák.

 

Akcós padló ajánlatainkat itt találja:             

 

 

 

Legfrissebb

Most cseréljen tetőablakot!

Most cseréljen tetőablakot!

Most cseréljen tetőablakot és töltse meg tetőterét természetes fénnyel!

Tetőtéri otthonában érdemes időben felkészülni a télre, és elkerülni sok olyan problémát, amivel jobb nem a hideg időszakban bajlódni. Ha már nagyon régen vásárolta tetőtéri ablakait, az ablakcsere a megoldás, amellyel már idén télen komfortos és ideálisan meleg lesz otthona. Mindez nem is annyira kényelmetlen és macerás, mint ahogy ezt sokan gondolnák.

 

Kerámia vagy betoncserép?

Kerámia vagy betoncserép?

Ha éppen építkezik vagy lakásfelújítás előtt áll, rengeteg fontos döntést kell meghoznia. Nincs ez másképp a tetőszerkezet esetében sem, hiszen a cserépnek évtizedeken át kell védenie otthonát a környezet viszontagságaival. Azonban kezdjük az elején: kerámia vagy betoncserép?

Nyár a tetőtérben: hogy vészeljük át?

Nyár a tetőtérben: hogy vészeljük át?

Zárja ki az izzasztó hőséget és a vakító fényt tetőteréből, használjon kevesebb klímát és sötétítsen be teljesen a nyugodt alvás érdekében!

Milyen melegburkolatot válasszunk?

Milyen melegburkolatot válasszunk?

Mit válasszunk? Laminált padló, parketta esetleg vinyl padló?

Ha építkezéskor vagy lakásfelújításkor a burkolat kiválasztásához érünk, az első felmerülő kérdés: hideg vagy meleg burkolatot szeretnénk?!

Ebben a cikkünkben a melegburkolatok kérdését szeretnénk körbejárni és segítséget adni, hiszen hosszútávú döntésről van szó, vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat is.