Menü

Őszi nagytakarítás - tisztítsd meg otthonod az ünnepekre

Kisebb takarításokat ugyan rendszeresen szoktunk végezni, de valljuk be, a nagytakarításokhoz meg kell teremteni a kellő időt és hangulatot, így nehezebben fogunk bele egy-egy ilyen projektbe. A tavaszi nagytakarítás természetes, de télen, a zárt ajtók mögött, fűtésszezonban is legalább olyan fontos, hogy tiszta, egészséges maradjon otthonunk. A söprés, porszívózás, ablakpucolás és különböző textil termékek mosása már szinte rutinművelet, ezért cikkünkben nem csupán a felsoroltakat érintjük, hanem egyszerű praktikákat is mutatunk, melyekkel még könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otthonunk szíve, a nappali

 • Első lépésként a különböző bútorokat mozdítsuk el a helyükről, hogy a körülöttük és alattuk lévő szennyeződéseket össze tudjuk takarítani. A bútorok után jöhetnek a szőnyegek, melyekkel hasonlóképpen teszünk.
 • A nappaliban megforduló személyek gyakran hagynak foltot a szőnyegen vagy pohárnyomot az asztalon. Az asztalon lévő pohárnyomok eltüntetésére érdemes vodkát alkalmaznunk, míg a szőnyegen lévő foltokhoz szódabikarbónát, ammóniát vagy ecetet – a folt jellegétől függően.A szőnyegek alapos tisztításának egyébként egy külön cikket is szántunk, olvasd el ITT
 • Mielőtt nekifogunk az ablaktisztításnak, szedjük le a függönyöket és dobjuk be a mosógépbe, hogy a már letakarított nyílászárók elé tiszta textília kerüljön.
 • Mindezek után ne felejtsük a bútorokat és technikai eszközöket portalanítani sem.

Az egyik legfontosabb, a konyha

 • A szekrényekben felhalmozott és feleslegessé vált felszereléseinktől szabaduljunk meg.
 • A hűtőben és kamrában lejárt termékeket helyezzük bele a szemetesbe, majd a polcokról pakoljunk le egy rövid időre, s tisztítsuk meg azokat.
 • A konyhában a legnagyobb munka az edények és poharak áttörölgetése. Nagytakarítások alatt érdemes átmosogatnunk minden edényünket, poharunkat akár többször is a makacs foltok eltávolításáért. A kávéscsészében lévő foltokat szódabikarbónával, a vízköves poharakat ecettel, az elszíneződött műanyag edényeket citrom levével is kitisztíthatjuk. Ez a három csodaszer szinte bármit megold! A rozsdát az edényekről házilag akár burgonya és só keverékével is eltávolíthatjuk, sőt, a rozsdamentes acél polírozására lisztet is használhatunk. Ha végeztünk, pakoljunk mindent vissza a helyükre, rendszerezve a tárgyainkat hogy könnyebben megtaláljuk azokat!
 • Az edények mosogatása után jöhet a mikróhullámú sütőnk takarítása, illetve a konyhapultunk és a polcok letörölgetése. 
 • Ha már nagyon benne vagyunk a munkában, a sütőt és a hűtőt is kimoshatjuk/kitisztíthatjuk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alaposság a fürdőszobában is 

A konyha után itt történik a legtöbb szortírozás, mivel az összes nem használt vagy kiürült kozmetikai eszközt, flakont és dobozt menesztenünk kell, hogy több helyünk legyen és áttekinthetőbbé tegyük fürdőszobánkat.

 • A csempével kirakott területeket ecetes vízzel fújjuk be és rövid idő múlva töröljük le azt.
 • Sajnos nincs olyan fürdőszoba, ahol ne jelenne meg a makacs vízkő, ezért annak eltávolítására használjunk ecetet vagy ammóniát.
 • A mosógépet is érdemes kitakarítanunk, ezzel is növelve élettartamát. Takarítását gyorsan és egyszerűen megoldhatjuk egy kis ecet és mosószóda segítségével.
 • Mindezek után portalanítsuk le a polcokat, és a rajtuk lévő tárgyakat.
 • A tükrökről, a wc kagylóról, a kádról és a mosdóról se feledkezzünk meg, melyeket szintén pucoljunk meg alaposan. 

A hálószoba se maradjon ki

 • Az első és legfontosabb dolog a hálószobánk takarításánál a ruháink szortírozása, a nem használt illetve kinőtt ruhadarabjainkat ajándékozzuk el.
 • A hálószobában elengedhetetlen a pókhálózás, törölgetés (polcok, díszek, lámpák, szekrények) és az ablakpucolás, ugyanitt a függönyöket szintén mossuk ki alaposan.
 • Ebben a szobában az ágy adja a legnagyobb munkát számunkra, mivel ki kell mosnunk mindent, a huzatoktól a párnákig. Porszívózzuk ki a matracot, tegyük ki levegőzni a párnákat. Ha mindezekkel kész vagyunk, az időjárástól függően húzzuk fel a huzatot, a vastagabb- vékonyabb ágyneműre.

Ha készen vagyunk a takarítás legfontosabb lépéseivel, nincs más dolgunk, mint élvezni friss és tiszta otthonunk kényelmét.

 

 


További bejegyzések

Az év folyamán bár rendszeresen végzünk kisebb takarítást, lomtalanítást otthonunkban, ne feledkezzünk meg legalább kétszer, tavasszal és ősszel nagyobb hangsúlyt fektetni a kimaradt területekre. Cikkünkben segítünk, hogy egy helyiség se maradjon ki az őszi nagytakarításból, így otthonod már tiszta pompájában ragyoghat a közelgő ünnepi időszakban.


 

Legfrissebb

Igazi vagy műfenyő? Tippek és tanácsok a választáshoz

Igazi vagy műfenyő? Tippek és tanácsok a választáshoz

Az elmúlt években karácsonykor rendre előkerül a nagy kérdés: Igazi vagy műfenyő csempésszen ünnepi hangulatot otthonunkba? Tökéletes válasz valószínűleg nincs a kérdésre, de megpróbáljuk felsorakoztatni a legfontosabb előnyöket és hátrányokat, melyekkel talán segítünk a mérlegelésben, így olyan lehet az ünnep, amilyennek valóban szeretnétek.


 

Legyen pénztárcabarát a karácsonyi készülődés - praktikák a költséghatékony ünnepekhez

Legyen pénztárcabarát a karácsonyi készülődés - praktikák a költséghatékony ünnepekhez

Az évnek ebben a szakában gyakorta megfogadjuk, hogy okosabban gazdálkodva, de legalábbis időben nekirugaszkodva fogunk bele a karácsonyi készülődésbe. Természetesen az esetek többségében a teendők zöme az utolsó pillanatra marad, így belefuthatunk olyan döntésekbe, melyeket jó esetben nem hoztunk volna meg. Hogy ne legyen rohanós a készülődés, gondoltuk hozunk nektek - még időben - pár pénztárcabarát és időtakarékos tippet. Ezekkel a praktikákkal idén tényleg hatékonyan vághattok bele az ünnepi felkészülésbe, és marad idő a valóban fontos dolgokra is!


 

Őszi nagytakarítás - tisztítsd meg otthonod az ünnepekre

Őszi nagytakarítás - tisztítsd meg otthonod az ünnepekre

Az év folyamán bár rendszeresen végzünk kisebb takarítást, lomtalanítást otthonunkban, ne feledkezzünk meg legalább kétszer, tavasszal és ősszel nagyobb hangsúlyt fektetni a kimaradt területekre. Cikkünkben segítünk, hogy egy helyiség se maradjon ki az őszi nagytakarításból, így otthonod már tiszta pompájában ragyoghat a közelgő ünnepi időszakban.


 

Hogyan válasszunk függönyt? - a fényáteresztőtől a dekor függönyig

Hogyan válasszunk függönyt? - a fényáteresztőtől a dekor függönyig

A függönyök elsődleges funkciója, hogy csökkentsük velük a belátást otthonunkba, ám a lakberendezésben számos más esztétikai feladatot is ellátnak. Ahogy a különféle lakástxtíliáknak, a függönyöknek is nagy szerepük van a térharmonizálásban. Alábbi cikkünkben körbejárjuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes átgondolni függönyvásárláskor, hogy az ízlésünknek leginkább megfelelő végeredményt kapjuk.