Menü

Így száríts fűszernövényeket - élénk ízek és illatok a hideg hónapokban is

A fűszernövények többsége augusztus első heteiben tartalmazza a legtöbb értékes illóolajat, így ilyenkorra érdemes időzíteni a betakarítást. Ha ez a szabály nem alkalmazható, akkor annyit jegyezzünk meg, hogy az éppen virágba borulás előtti növények a legillatosabbak. A fűszernövény termesztők szerint biztosan igaz a mondás, hogy aki korán kel, aranyat lel, ugyanis a levelek leszedése reggel a legcélszerűbb, miután a harmat már felszáradt, de még nem tűzi őket az erős nyári nap.

Hogyan szárítsunk? A legtöbb fűszernövény jól viseli a szárítást, hiszen eleve nem túl magas a nedvességtartalmuk. A majoránna, rozmaring, oregánó, kakukkfű, borsikafű, babér, kapor mind jól tűri az egyszerű levegőn szárítást is. Ehhez 6-8 ágat vágjunk le a növényről, és az aljuknál fogva jól kötözzük össze spárgával vagy gumis zsinórral. A kötés szoros legyen, hiszen ahogy a növények száradnak, az ágak átmérője is csökken, így kipotyoghatnak. Az így elkészült csokrokat akasszuk meleg, szellős, de lehetőleg nem túl világos helyre. A tűző nap hatására a levelek elveszítik színük, és erejük is csökken. Az így történő szárításhoz 4-5 nap szinte biztosan elegendő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen szárítás előtt a leveleket alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel óvatosan itassuk le a fölösleges nedvességet. Ez alkalmat ad arra is, hogy a leveleket kicsit átnézzük. Csak egészségeseket használjunk, a sárga, vagy száradó darabokat válogassuk ki. Szárítás közben lehetőleg pormentes helyen legyenek. Ha ez nehezen biztosítható a csokrokat sűrűn lyuggatott papírzacskókba is húzhatjuk, hogy védjük őket a szennyeződéstől.

A fentinél gyorsabb eredményt érhetünk el, ha a modern világ vívmányait is bevetjük. Aszalógépet, vagy sütőt a magasabb nedvességtartalmú levelek esetén érdemes alkalmazni. Ilyen a zsálya, bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem vagy a zellerzöld. Őket az előbbivel megegyező előkészítés után papír törlőkendőre fektetve érdemes az aszalógépbe tenni, és 1-4 óra alatt el is készülnek. Speciális gép nélkül a sütőnket is használhatjuk, a legalacsonyabb fokozaton, 40-60 fokon, nyitott ajtóval.

Az elkészült szárítmányt a legtöbben összezúzzák, ez azonban nem jó ötlet. Minél nagyobb darabokban tároljuk a leveleket, és csak közvetlenül felhasználás előtt törjük őket össze, sokkal intenzívebb ízeket kapunk. Épp a levelek megóvása érdekében a legjobb, ha egy jól záródó befőttes vagy gumis tetejű csatos üvegben tartjuk őket. Persze egy behúzható szájú zacskó is megteszi.

Legyen szó fagyasztott gyümölcsökről, befőttesüvegekről vagy szárított fűszerekről, a megfelelő jelölés kritikus kérdés. A túl magabiztos kertészek és szakácsok gyakran elbízzák magukat, és jelölés nélkül teszik el az értékes hozzávalót, de mi ne essünk ebbe a hibába! Bár lehet, hogy miután minden elkészült, még meg tudjuk különböztetni a majoránnát az oregánótól, de korántsem biztos, hogy ez fél év múlva így lesz. Ne legyünk hát restek, jelöljünk minden egyértelműen és tartósan!

forrás ITT 

 


További bejegyzések

Arról talán már senkit sem kell meggyőzni, hogy a friss fűszerek használata összehasonlíthatatlanul finomabb, élénkebb ízeket és illatokat eredményez. Ezek a növények viszont sajnos nem mind tarthatók jól egész évben, így érdemes előre gondolni a téli hónapokra is. A saját magunk által termesztett szárított fűszernövények ugyanis még mindig sokkal jobbak, mint zacskós bolti társaik, és tartósítani sem ördöngösség őket.


 

Legfrissebb

Így ültesd el a hagymás virágokat ősszel!

Így ültesd el a hagymás virágokat ősszel!

A tavasszal díszítő hagymás virágok ültetése nem nehéz feladat, elég pár egyszerű szabályt betartani, hogy gyönyörű tulipánok, nárciszok, jácintok díszítsék a kertünk. És persze az őszi ültetési időpontról se feledkezzünk meg!


 

Így száríts fűszernövényeket - élénk ízek és illatok a hideg hónapokban is

Így száríts fűszernövényeket - élénk ízek és illatok a hideg hónapokban is

Arról talán már senkit sem kell meggyőzni, hogy a friss fűszerek használata összehasonlíthatatlanul finomabb, élénkebb ízeket és illatokat eredményez. Ezek a növények viszont sajnos nem mind tarthatók jól egész évben, így érdemes előre gondolni a téli hónapokra is. A saját magunk által termesztett szárított fűszernövények ugyanis még mindig sokkal jobbak, mint zacskós bolti társaik, és tartósítani sem ördöngösség őket.


 

5+1 fontos teendő a kertben, melyet érdemes elvégezni nyaralás előtt

5+1 fontos teendő a kertben, melyet érdemes elvégezni nyaralás előtt

A nyári hónapok a lelassulás, a pihenés, a szabadságok kivételének időszaka, de mialatt mi relaxálunk, a természet nem áll meg, sőt, különösen intenzív periódusát éli. Ahhoz, hogy egész évben virágzó kertünk legyen, mindenkor kellő figyelmet kell fordítanunk a ház körüli teendőkre. Mielőtt hosszabb időre elutaznánk, gondoskodjunk kerti és szobai növényeink megfelelő ellátásáról, hogy amikor mi új energiákkal feltöltődve térünk haza, kertünk is felfrissülve fogadjon bennünket. 


 

A legújabb nyári kedvenc, avagy fürdőtó a kertben

A legújabb nyári kedvenc, avagy fürdőtó a kertben

Elsőre talán különösen hangzik a fürdőtó kifejezés, pedig az egyszerre medenceként és dísztóként is funkcionáló létesítmény külföldön hatalmas népszerűségnek örvend és már itthon is egyre többen fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket.  A fürdőtó rendkívül igényes, különleges kerti építmény, amely egyszerre esztétikus és praktikus megoldás, amellett, hogy abszolút naturális hatást kelt, így könnyedén beleolvad a kert természetes közegébe.