Takarékos öntözés a nyári időszakban

A nyári forróságban nem csupán a mi szervezetünk, de virágaink és kertünk is szomjazik, különösen az olyan száraz időszakokban, mint amit a júniusi és júliusi hónapokban tapasztalhattunk. A megnövekedett napsütéses órák száma okán méginkább oda kell figyelnünk növényeinkre, egyúttal egyik legértékesebb kincsünkre, az ivóvízre is. Alábbi írásunkban összeszedtünk néhány betartandó javaslatot, ha gazdaságosan és takarékosan szeretnétek átvészelni a kánikulát. 


Reggeli locsolás több irányból

Az egyik legcélszerűbb módszer, ha még a hőség előtti órákban, azaz a reggeli időszakban öntözzük meg növényeinket több irányból megközelítve, például köresőztető segítségével. Ezzel a locsolási technikával egyenletesebben érhetjük el a gyökérzónát, ráadásul a hőség előtti órákban kevesebb víz párolog el a levegőben, a szél is csendesebb tehát nem vész kárba locsolásunk eredménye. 

 

Újrahasznosított víz

Csapadékosabb időkben gyűjtsük össze az esővizet egy hordóban vagy esővízgyűjtő tartályban, hogy a szárazabb napokon fel tudjuk használni az így eltárolt mennyiséget kertünk felfrissítésére. Egyes növények víz igénye nagyobb, ilyen például a leander, melynek ugyancsak kihasználhatjuk vízfelvevő tulajdonságait. A leander esetében tele kell töltenünk a cserép alatti tálkát, ugyanakkor nem minden esetben szívja fel az összes folyadékot. A maradék vizet öntsük vissza a kannába és locsoljük meg belőle a többi virágot. 

 

Mulcs, mint kiszáradás elleni védelem

Egy átlagos forró napon a locsolásunk körülbelül 70% -a elpárologhat. Kiszáradás ellen az egyik legjobb megoldás, ha mulcsot használunk virágaink gyökérzeténél - érdemes 4-6 cm-es rétegben alkalmazni a jobb eredményért. A mulcs megakadályozza a gyomok kifejlődését, elősegíti a talaj savanyítását, laza szerkezetének megőrzését, megvédi a növények gyökereit és a talaj felső részét a tűző nyári naptól, jégesőtől, tehát különösen hasznos eszköz a kertben. 

 

Öntözőkanna vagy locsolótömlő?

Kisebb növényeinknél érdemesebb az öntözőkanna használata, még nagyobb területen alkalmazhatunk locsolótömlőt, modern és takarékos öntözőberendezést, esőztetőt vagy kipróbálhatjuk a csepegtetőrendszereket, melyeket házilag is kialakíthatunk. Ha a kisebb növényeket is tömlővel öntözzük, sokkal több víz megy kárba, mintha célzottan kannával tennénk ugyanezt.

 

Plusz egy, ha nyaralni megy az egész család

Nyaraláskor nem elég csak bepakolni a cuccokat a bőröndbe vagy a táskába, de gondoskodni kell hátrahagyott növényeinkről is. Ebben az esetben a legcélszerűbb módszer az automata öntözőkanna (Gardena), mely egy tartályból, szivattyú segítségével juttattja el a vizet a növények számára, egyszerre akár 36 cserépbe.

Érdemes már a kert kialakításakor gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, így ha eső várható, amikor épp távol vagyunk, közvetlenül a növényekhez irányíthatjuk az elvezetett esővizet. 

 

 

 

Legfrissebb

Így lehet víztakarékos a kerted! Mutatjuk, mit érdemes bevetned!

Így lehet víztakarékos a kerted! Mutatjuk, mit érdemes bevetned!

A száraz, csapadékmentes nyári hónapokban egyre nagyobb problémát jelent, hogy megóvjuk kertünket a kiszáradástól. A hosszan tartó hőség nem csupán bennünket érint negatívan, de növényeinket is megviseli, ezért fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a víztakarékosságra. Az alábbi praktikákkal egyszerre spórolhatunk a kertre fordított időn és a felhasznált vízmennyiségen, valamint költségeinket is normalizálhatjuk. 


 

Takarékos öntözés a nyári időszakban

Takarékos öntözés a nyári időszakban

A nyári forróságban nem csupán a mi szervezetünk, de virágaink és kertünk is szomjazik, különösen az olyan száraz időszakokban, mint amit a júniusi és júliusi hónapokban tapasztalhattunk. A megnövekedett napsütéses órák száma okán méginkább oda kell figyelnünk növényeinkre, egyúttal egyik legértékesebb kincsünkre, az ivóvízre is. Alábbi írásunkban összeszedtünk néhány betartandó javaslatot, ha gazdaságosan és takarékosan szeretnétek átvészelni a kánikulát. 

A kert központja - praktikus terasz a nyárra

A kert központja - praktikus terasz a nyárra

A nyári időszak pihentető feltöltődéséhez mi sem járulna jobban hozzá, mint egy kényelmes terasz a kertünkben. A terasz szerepe rohanó világunkban igazán átértékelődött, hiszen a kerti bútorokon nyújtózva újra élvezhetjük a táj szépségét, a friss levegőt és a természet közelségét, amire egyébként kevesebb idő jut. Cikkünkben néhány tippel segítünk, hogyan lehet igazán komfortossá és parktikussá tenni ezt az otthoni oázist.

 

Kültéri medence otthonra? Ezekre érdemes figyelni!

Kültéri medence otthonra? Ezekre érdemes figyelni!

Június elejétől hivatalosan is kezdetét vette az idei nyár, mely bőven tartogat még napsütéses órákat és +30 fokokat augusztus végéig. A hűsölés egyik legkedveltebb módja a medencézés, melyet a zsúfolt strandok helyett akár saját kertünkben is élvezhetünk, ha az megfelelően van kialakítva.