Menü

Igazi vagy műfenyő? Tippek és tanácsok a választáshoz

 

Tűlevél és fenyőillat

A hagyománytisztelet egyértelműen az élő fenyő malmára hajtja a vizet. Régen nem is lehetett volna műfenyőnk, így gyerekkori emlékeink közt fontos szerepet töltenek be a fa beszerzésének, felállításának pillanatai. A fa kiválasztásáról, összekötözéséről, megfaragásáról vagy talpba állításáról mindenkinek vannak emlékei, ugyanakkor ezek nem minden esetben szépek.. A gyakran macerás munkák megspórolása a műfenyő híveinek egyik leggyakoribb érve. Tény, hogy a mesterséges fákat elég a dobozból, zsákból kivenni, és ágaikat széthajtani, máris készen állnak a díszítésre.

Szintén sokszor hallani, hogy a műfenyők sosem szúrnak, ellenben az igaziakkal. És bár való igaz, hogy egyes fajták tűlevelei okozhatnak kellemetlenséget, a műfenyők sem mind fegyvertelenek. Az olcsóbb példányok drót ágai csúnya karcolásokat ejthetnek bőrünkön, ráadásul ahogy írtuk, a valódi fenyők sem mind szúrósak. A nordmann fenyő levelei például puhák, hegyük gömbölyded, nem éles, és egyáltalán nem gyantásak.

Még mielőtt rátérnénk a a legfontosabb kérdésre, az anyagiakra, az igazi-pártiak egy fontos érve, hogy a műfenyőknek sosem lehet olyan kellemes fenyőillata, mint a hidegből frissen behozott valódi fenyőnek. Bár ez kétségtelenül igaz, a valódi fenyőfajták közül sem mindegyiknek van fenyőillata. Sőt, sokan ezt pár ág fenyővel érik el amellett, hogy műfenyőt állítanak. Talán a legkönnyebben elismerhető pozitívum a műfenyők mellett, hogy nem kell egész januárban a lehullott tűleveleket keresgélni a szőnyeg alatt, de ez is csak részben igaz, hiszen például a korábban már emlegetett nordmann fenyők alig hullajtják leveleiket, így azok összetakarítása sem ördöngösség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melyik a költséghatékonyabb?

És akkor, ahogy ígértük, rátérünk a pénz kérdésére. Természetesen mindkét kategóriából elég szélsőséges példák hozhatók. A legnépszerűbb 150-200 cm-es valódi lucfenyők, kb. 5.000 forinttól szerezhetőek be, ráadásul áruk az Oázisban részben levásárolható. Ugyanez a méret a legdrágább, legszebb, egyesével leválogatott nordmann fenyőből 10.000 és 20.000 Forint között van, a legjobb árú 150-210 cm-es nordmann azonban már 9.990 Ft-ért kapható. Természetesen ezek árának egy része szintén levásárolható.

Műfenyőkből rengetegféle létezik, ezek ára elsősorban a felhasznált anyagok, és az élethűség miatt igen eltérőek lehetnek. Fontos tudni, hogy a műfenyők ára a felhasznált műanyagok miatt minden esetben tartalmaz környezetvédelmi termékdíjat, melyet a forgalmazó fizet meg. Ennek mértéke 2018-tól kilogrammonként több ezer forint is lehet, ami természetesen növeli a műfenyők fogyasztói árát is. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a fenti méreteket alsó árkategóriában 12.000-21.000, efölött 30.000-45.000 forintért szerezhetjük be, de a legszebb, legélethűbb fenyőkből akár 60.000-100.000 forintnál is többe kerülhet egy kétméteres példány. Ebből kiszámolhatjuk, hogy ha drágább valódi fenyőt szoktunk vásárolni, akár azonnal megtérülhet a műfenyőbe történő befektetés. Ha azonban olcsóbb lucokat, ez akár 3-4 évig is tarthat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gondoljunk környezetünkre

Szintén fontos, és egyre fontosabb kérdés a környezet védelme. Erre a műfenyők árát növelő termékdíjjal már korábban utaltunk. Sokan nem tudják, hogy a legálisan vásárolt fenyőket nem erdőkből, hanem mezőgazdasági célra ültetett fatelepekről termelik ki. Így bár a fákat valóban kivágják, ez nem különbözik lényegesen a papír- vagy bútorgyártás miatt kivágott fáktól. A ma Európában, így Magyarországban is jellemző tudatos és fenntartható erdőgazdálkodások folyamatosan nagy energiát fordítanak a kivágott területek újraültetésére, a folyamatos utánpótlásra, megújulásra.

Ezzel szemben egyre gyakoribb a vád, hogy mivel a műfenyők javarészt mesterséges anyagokból készülnek, így jobban terhelik a környezetünket. Eszerint lehet, hogy egy műfát 10 évig is használunk, de az előállítása komoly környezeti károkkal járhatott, illetve kidobása után még évszázadokig is eltarthat, mire a műanyagok lebomlanak. Természetesen a gyártók se veszik semmibe ezeket az érveket, így a legtöbb műfenyő ma már újrahasznosított alapanyagokból, a lehető legkörnyezetkímélőbb módon készül. Azonban többségük ma is a Távol-Keleten, így még a szállításkor keletkezett károsanyagkibocsátást is figyelembe kell venni. Ennek ellenére fontos, hogy ha műfenyőnk elhasználódik, szabadulnánk tőle, akkor mindenképp szelektív hulladékgyűjtőbe tegyük ezt.

A vitát eldönteni senki helyett sem szeretnénk, de a fenti érvek felsorakoztatásával talán segítettünk megfontolt döntést hozni. 

forrás ITT

 


További bejegyzések

Az elmúlt években karácsonykor rendre előkerül a nagy kérdés: Igazi vagy műfenyő csempésszen ünnepi hangulatot otthonunkba? Tökéletes válasz valószínűleg nincs a kérdésre, de megpróbáljuk felsorakoztatni a legfontosabb előnyöket és hátrányokat, melyekkel talán segítünk a mérlegelésben, így olyan lehet az ünnep, amilyennek valóban szeretnétek.


 

Legfrissebb

Igazi vagy műfenyő? Tippek és tanácsok a választáshoz

Igazi vagy műfenyő? Tippek és tanácsok a választáshoz

Az elmúlt években karácsonykor rendre előkerül a nagy kérdés: Igazi vagy műfenyő csempésszen ünnepi hangulatot otthonunkba? Tökéletes válasz valószínűleg nincs a kérdésre, de megpróbáljuk felsorakoztatni a legfontosabb előnyöket és hátrányokat, melyekkel talán segítünk a mérlegelésben, így olyan lehet az ünnep, amilyennek valóban szeretnétek.


 

Legyen pénztárcabarát a karácsonyi készülődés - praktikák a költséghatékony ünnepekhez

Legyen pénztárcabarát a karácsonyi készülődés - praktikák a költséghatékony ünnepekhez

Az évnek ebben a szakában gyakorta megfogadjuk, hogy okosabban gazdálkodva, de legalábbis időben nekirugaszkodva fogunk bele a karácsonyi készülődésbe. Természetesen az esetek többségében a teendők zöme az utolsó pillanatra marad, így belefuthatunk olyan döntésekbe, melyeket jó esetben nem hoztunk volna meg. Hogy ne legyen rohanós a készülődés, gondoltuk hozunk nektek - még időben - pár pénztárcabarát és időtakarékos tippet. Ezekkel a praktikákkal idén tényleg hatékonyan vághattok bele az ünnepi felkészülésbe, és marad idő a valóban fontos dolgokra is!


 

Őszi nagytakarítás - tisztítsd meg otthonod az ünnepekre

Őszi nagytakarítás - tisztítsd meg otthonod az ünnepekre

Az év folyamán bár rendszeresen végzünk kisebb takarítást, lomtalanítást otthonunkban, ne feledkezzünk meg legalább kétszer, tavasszal és ősszel nagyobb hangsúlyt fektetni a kimaradt területekre. Cikkünkben segítünk, hogy egy helyiség se maradjon ki az őszi nagytakarításból, így otthonod már tiszta pompájában ragyoghat a közelgő ünnepi időszakban.


 

Hogyan válasszunk függönyt? - a fényáteresztőtől a dekor függönyig

Hogyan válasszunk függönyt? - a fényáteresztőtől a dekor függönyig

A függönyök elsődleges funkciója, hogy csökkentsük velük a belátást otthonunkba, ám a lakberendezésben számos más esztétikai feladatot is ellátnak. Ahogy a különféle lakástxtíliáknak, a függönyöknek is nagy szerepük van a térharmonizálásban. Alábbi cikkünkben körbejárjuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes átgondolni függönyvásárláskor, hogy az ízlésünknek leginkább megfelelő végeredményt kapjuk.